Welkom op de homepage
van de Landelijke
Catering & Hospitality H*in*k*n Nederland

 
 

Vloeken in eigen kerk

Drie oud-topbestuurders zeiden gisteravond in Netwerk, dat de beloningen in de top van het bedrijfsleven veel te ver zijn doorgeschoten. Dhr. van Lede (ex-Akzo), Vuursteen (ex-Heineken) en Timmer (ex-Philips) zien zowel “geen enkele relatie meer tussen beloning en prestatie”, als “geen loyaliteit meer voor het bedrijf waarvoor ze werken”. “De enig overgebleven loyaliteit is die aan geld”.

Erg laat, maar raak

Deze heren verdienden nog maar een decennium geleden ca. 1/10 van de huidige beloningen. Maar of jaloezie een drijfveer is, waag ik te betwijfelen. Want er moet bij hun opmerkingen aangetekend worden, dat zij als commissarissen driftig hebben meegewerkt aan de huidige beloningsexplosief. Indien ze nú pas merken waar hun eigen acties (mede) aan bijgedragen hebben, dan is dat nogal naïef en ongeloofwaardig. Aangezien ik dit niet geloof, denk ik dat ze de hoog oplopende druk die vakbonden van hun leden krijgen, voelen. Die willen, analoog aan het graaigedrag van de top, ook harde looneisen gaan stellen. En dat moet natuurlijk voorkomen worden…

Slecht voor motivering werknemers

Van Lede en Vuursteen vinden het “slecht voor motivering van werknemers” en “dat niet meer uit te leggen is dat zij zoveel méér verdienen” (als de gewone man). Zoals u vaker hebt kunnen lezen, deel ik deze kritiek volledig.
Dat echter mannen, die zelf aan het hoofd van een groot bedrijf stonden nu met dit soort pittige taal komen, is vloeken in de eigen kerk van het ‘old boys network’. Daarnaast uitten ze onverholen kritiek op de op zeer korte termijn gerichte (Anglo-saksische, WA) durfkapitalisten. Ze vinden dat heftig botsen met de intrinsieke waarde die een bedrijf moet creëren en vasthouden voor de MT- en LT (Rijnland-model, WA). Ook daar heb ik het menig keer over gehad, en ook die kritiek deel ik volkomen. Wel ‘vergeten’ de heren nog een tweetal belangrijke zaken:

Slecht voorbeeld doet volgen

Dat de vakbonden de laatste decennia terughoudend waren met hun looneisen, heeft alles te maken met het ‘polderen’ zoals dat na het akkoord van Wassenaar is ontstaan. En ook al heeft het zoveelste kabinet na de lachwekkende woorden van Kok (‘exhibitionistische zelfverrijking’) zich nu wéér niet aan haar eigen woorden gehouden (“zoet na het zuur”), de vakbonden hebben zich heel netjes gedragen. Het geduld van de leden is echter nu op, en woede over de alsmaar waanzinniger wordende topbeloningen versterkt dit gevoel behoorlijk. Er is zelfs buiten de vakbonden overal consensus voor harde maatregelen, en die wordt gemobiliseerd als ook dit kabinet het wéér af laat weten. Trouwens, een duidelijke meerderheid van de FNV zegt, dat een forse looneis voor de CAO-2008 voor hen het belangrijkste item is.

De Polder loopt onder

Het moment, waarop de werknemers flink hogere looneisen gaan stellen, lijkt dus gearriveerd. En het tij is gunstig, want naast de snel groeiende woede over de extreme topsalarissen en – bonussen is er amper nog werkloosheid in ons land, is goed personeel is moeilijk te krijgen en switcht zij ook nog eens snel als iets niet bevalt. Bos zal binnenkort wel met een lapmiddeltje komen in een poging om een ietsje te doen aan sommige extremen, maar de algemeen geworden woede hierover beteugelt hij niet: daar is hij te slap voor. En laat ik in pakweg 2010 niet horen, dat de vakbonden schuld hebben aan de dan sterk opgelopen inflatie. Het gedurende meer dan 10 jaar niet of onvoldoende aanpakken van topsalarissen heeft de bonden daartoe verplicht

Klik HIER voor het gastenboek!

Klik hier voor het uitleg over de rechtzaak / bodemprocedure

 


 

 

 <BGSOUND SRC="mp3">

 

 

 

                   

Home

 

Cateringkater

 

Klik hier voor het uitleg over de rechtzaak en bodemprocedure                               

Copyright